Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το καπλάνι της Βιτρίνας - Πρόταση Βιβλίου - Τηλεοπτική Σειρά


Βιβλίο που έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά

Περιγραφή: Στη σειρά «ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ», τη διασκευή του ομώνυμου παιδικού μυθιστορήματος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ, η Μέλια και η Μυρτώ είναι δυο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ' ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού (τίγρης) που βρίσκεται βαλσαμωμένο στο σαλόνι του σπιτιού. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο παιχνίδι του καπλανιού. Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους.

Διαβάστε μερικά αποσπάσματα του βιβλίου εδώ.
Το καπλάνι της βιτρίνας μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες όπως:αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, κινέζικα, ουγγρικά, σουηδικά

Δείτε τα 10 επεισόδια της παιδικής σειράς:

 Επεισόδιο 1 (Κείμενο Περίληψης εδώ)



Επεισόδιο 2 (Κείμενο Περίληψης εδώ)

Επεισόδιο 3 (Κείμενο Περίληψης εδώ)

Επεισόδιο 4 (Κείμενο Περίληψης εδώ)


Επεισόδιο 5 (Κείμενο Περίληψης εδώ)

Επεισόδιο 6 (Κείμενο Περίληψης εδώ)

Επεισόδιο 7 (Κείμενο Περίληψης εδώ)

Επεισόδιο 8 (Κείμενο Περίληψης εδώ)

Επεισόδιο 9 (Κείμενο Περίληψης εδώ)

Επεισόδιο 10 (Κείμενο Περίληψης  εδώ)

Περιγραφή επεισοδίων:


Επεισόδιο 1
Η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) και η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ) περνούν άλλο ένα βαρετό κυριακάτικο απόγευμα στο σπίτι, μέχρι που εμφανίζεται ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) και τους διηγείται το μύθο του ΙΚΑΡΟΥ. Η ΜΕΛΙΑ, παιδί με μεγάλη φαντασία, ονειρεύεται τον εαυτό της με φτερά. Τα κορίτσια πηγαίνουν για ύπνο, αφού ο Παππούς της έχει μαλώσει. Η ΜΕΛΙΑ εφευρίσκει ένα συνθηματικό τρόπο για να εκφράζουν κάθε βράδυ, προτού κοιμηθούν, το συναίσθημα, που τους αφήνει η μέρα που φεύγει. Πέμπτη πρωί και τα κορίτσια ετοιμάζονται για το μάθημα τους με τον Παππού. Ο Πατέρας (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ) τους φεύγει για την τράπεζα, οι γυναίκες του σπιτιού, η Μητέρα (ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΑ), η Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΧΑ) και η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ (ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ) ετοιμάζουν στην κουζίνα τα γεύματα της μέρας. Η Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ περιγράφει στα κορίτσια την ιστορία του ΚΑΠΛΑΝΙΟΥ, αλλά η ΜΕΛΙΑ αφηγείται την ιστορία του, όπως της την έχει πει ο Θείος ΝΙΚΟΣ. Τα κορίτσια τρέχουν ενθουσιασμένα να δουν το καπλάνι, που δεσπόζει σε μια βιτρίνα στο κέντρο της σάλας του σπιτιού. Το απόγευμα της Πέμπτης, η Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ παραθέτει τσάι σε υψηλά πρόσωπα της κοινωνίας του νησιού. Τα κορίτσια παρακολουθούν μέσα από τη βιτρίνα τους καλεσμένους και τρομάζουν με τη συζήτησή τους για την πολιτική κατάσταση στην ΕΛΛΑΔΑ και την ΕΥΡΩΠΗ. Όταν τρέχουν στον Παππού και του αφηγούνται όλα όσα οι μεγάλοι συζητούν στη σάλα, εκείνος τους μιλά για τον Χρυσό Αιώνα του ΠΕΡΙΚΛΗ και την αξία της δημοκρατίας. Η ΜΕΛΙΑ και η ΜΥΡΤΩ, προτού κοιμηθούν, καληνυχτίζονται με το συνθηματικό τους «ΛΥ-ΠΟ» και «ΕΥ-ΠΟ». 

Επεισόδιο 2
Στο δεύτερο επεισόδιο, το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και τα κορίτσια ετοιμάζονται για το ΛΑΜΑΓΑΡΙ, όπου βρίσκεται το εξοχικό τους και οι καλοί τους φίλοι. Η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) και η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ), επηρεασμένες από τη συζήτηση των μεγάλων στο τραπέζι, ονομάζουν τα νεογέννητα γατάκια τους ΣΚΟΥΡΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ανακοινώνουν στο Καπλάνι τους ότι φεύγουν για την εξοχή. Τα κορίτσια απολαμβάνουν τις διακοπές τους με τους φίλους τους, την Άρτεμη (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ), την Αυγή (ΕΛΙΑΝΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ), τον ΟΔΥΣΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΣΤΟΣ) και τον ΝΩΛΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΛΗΣ), ενώ εμφανίζεται η ΠΙΠΙΤΣΑ (ΣΑΤΕΝΙΚ ΜΟΣΚΑΝ), ο μεγάλος μπελάς της παρέας. Ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) διηγείται στα παιδιά το μύθο του ΑΡΙΩΝΑ και του δελφινιού και ο ΝΩΛΗΣ ξεκινάει το τραγούδι με την υπέροχη φωνή του. Η ΜΕΛΙΑ ονειρεύεται τη στιγμή που ο ΝΩΛΗΣ θα γίνει διάσημος τραγουδιστής και θα παρουσιάζεται μπροστά στο κοινό. Όμως το σαββατοκύριακο φτάνει και ξεκινάει η «απελπισία» για τα κορίτσια, καθώς στο ΛΑΜΑΓΑΡΙ φτάνουν οι γονείς τους και πρέπει να ακολουθούν τις «10 ΕΝΤΟΛΕΣ» του πατέρα τους. Η ΜΕΛΙΑ και η ΜΥΡΤΩ πηγαίνουν βόλτα με τη Μητέρα (ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΑ) τους στη θάλασσα και εκείνη τους διηγείται την ιστορία του Καπλανιού, αλλά και της αγαπημένης τους ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΣ (ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ), που έφτασε στο σπίτι τους μετά από την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ. Τα κορίτσια ξαπλώνουν με μια ανεξήγητη θλίψη για την ιστορία της ζωής της ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΣ. 


Επεισόδιο 3
Στο τρίτο επεισόδιο φτάνει στο ΛΑΜΑΓΑΡΙ ο ΝΙΚΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΕΝΑΣ) και τα παιδιά μαζεύονται στο «θρόνο» και τον περιμένουν με ανυπομονησία. Όσο περιμένουν το ΝΙΚΟ, η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) σκέφτεται τις θλιβερές οικογενειεακές ιστορίες των παιδιών από το ΛΑΜΑΓΑΡΙ, της ΑΡΤΕΜΗΣ (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ), του ΟΔΥΣΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΣΤΟΣ) και της αδερφής του ΑΥΓΗΣ (ΕΛΙΑΝΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ). Ο ΝΙΚΟΣ αφηγείται στα παιδιά ιστορίες με το καπλάνι, που όταν έχει ανοιχτό το μαύρο του μάτι είναι κακό και όταν ανοίγει το γαλάζιο μάτι του γίνεται καλό. Στο δείπνο, στο σπίτι των κοριτσιών, ο Πατέρας (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ) μαλώνει τα κορίτσια, που φωνάζουν τη γάτα τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τις διατάζει να της αλλάξουν όνομα. Ο ΝΙΚΟΣ ανακοινώνει ότι σκέφτεται να φύγει από την ΕΛΛΑΔΑ. Τα κορίτσια αναστατώνονται με τη συζήτηση των μεγάλων, καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν όσα συμβαίνουν στην πολιτική κατάσταση της ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο ΝΙΚΟΣ, στην παραλία με τα παιδιά, τραγουδάει ένα ισπανικό τραγούδι και τους μιλάει για τον Ισπανικό Εμφύλιο. Ζητάει από την παρέα του ΛΑΜΑΓΑΡΙΟΥ να κρατήσουν μυστικό από όλους αυτό το τραγούδι, γιατί είναι το τραγούδι της Δημοκρατίας. Η ΜΕΛΙΑ και η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ) είναι μπερδεμένες με όσα ακούνε από τους γονείς τους και από το ΝΙΚΟ για τη Δημοκρατία, παρόλα αυτά καληνυχτίζονται με το ΕΥ-ΠΟ, γιατί βρίσκονται στο αγαπημένο τους ΛΑΜΑΓΑΡΙ. Το επόμενο πρωινό φτάνουν στο ΛΑΜΑΓΑΡΙ οι φίλοι της Θείας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΧΑ), ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΣ) και ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ (ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΗΣ).

Επεισόδιο 4
Στο τέταρτο επεισόδιο ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΣ) και ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ (ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΗΣ) προειδοποιούν τη Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΧΑ) ότι γνωρίζουν τα πάντα για το Καπλάνι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η ΠΙΠΙΤΣΑ (ΣΑΤΕΝΙΚ ΜΟΣΚΑΝ) μαρτύρησε όσα τους είπε ο ΝΙΚΟΣ και προσπαθούν να τη θάψουν στην άμμο. Ο ΝΙΚΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΕΝΑΣ) τους μαλώνει για την άσχημη πράξη τους. Ο ΝΙΚΟΣ, η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ), η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ), ενώ περιμένουν τον Κυρ ΑΝΤΩΝΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ) να τους πάει βαρκάδα ακούνε το μύθο τους ΑΙΓΕΑ και του ΘΗΣΕΑ από τον Παππού (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ). Ο Κυρ ΑΝΤΩΝΗΣ τους ανακοινώνει ότι έγινε δικτατορία και επιστρέφουν στο σπίτι. Είναι 4 Αυγούστου του 1936 και ο ΝΙΚΟΣ λέει στα κορίτσια ότι οι Έλληνες θα θυμούνται αυτή τη μέρα για πάντα. Ο Πατέρας (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ) συμβουλεύει τις κόρες του να προσέχουν σε ποιον μιλάνε και να μην ξαναφωνάξουν τη λέξη Δημοκρατία, ενώ ο Παππούς τσακώνεται με τη Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ. Η ΑΡΕΤΗ (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ) τσακώνεται με τον πατέρα της, γιατί δεν την ξύπνησε να χαιρετίσει το ΝΙΚΟ και η ΜΕΛΙΑ με τη ΜΥΡΤΩ παραπονιούνται στη ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ, γιατί έφυγε ο θείος τους χωρίς να τις χαιρετίσει. Τα κορίτσια, η ΜΕΛΙΑ, η ΜΥΡΤΩ και η ΑΡΕΤΗ μιλούν για τις ακατανόητες συζητήσεις των μεγάλων. Τα κορίτσια μαζί με τον ΝΩΛΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΛΗΣ) διαβάζουν το μήνυμα, που τους έστειλε το Καπλάνι μέσω της ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΣ (ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ). Πηγαίνουν στο «θρόνο» και εκεί βρίσκουν ένα καλάθι με τρόφιμα και ένα σημείωμα από το καπλάνι, που τους οδηγεί στο Ριμαγμένο χωριό και στο γαλάζιο σπίτι. Τα παιδιά φτάνουν εκεί και προς μεγάλη τους έκπληξη και χαρά βρίσκουν στο γαλάζιο σπίτι τον ΝΙΚΟ, ο οποίος κρύβεται από την αστυνομία, μέχρι να καταφέρει να φύγει κρυφά από το νησί. Ο ΝΙΚΟΣ λέει στα παιδιά ότι θα πηγαίνουν κάθε μέρα να τον βλέπουν και θα του πηγαίνουν φαγητό, αλλά πρέπει να προσέχουν πολύ να μην τους ανακαλύψει κανείς.

Επεισόδιο 5
Στο πέμπτο επεισόδιο η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) και η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ) φτάνουν στο σπίτι αποκαμωμένες από την επίσκεψη στο Ριμαγμένο χωριό, αλλά ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ), προσπαθώντας να προστατέψει το μυστικό του ΝΙΚΟΥ, τους διηγείται το μύθο του βασιλιά ΜΙΔΑ. Τα κορίτσια ξαπλώνουν και επιλέγουν το συνθηματικό τους ΛΥ-ΠΟ, καθώς είναι μπερδεμένες με την κατάσταση, που επικρατεί. Η ΑΡΤΕΜΗ (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ) περιγράφει στη ΜΕΛΙΑ και τη ΜΥΡΤΩ την επίσκεψη του πατέρα της, του Κυρ ΑΝΤΩΝΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ) και της ίδιας στο αστυνομικό τμήμα και τα ψέματα που είπε για να παραπλανήσει τους αστυνομικούς σχετικά με τον ΝΙΚΟ. Ο ΝΩΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΛΗΣ) με τη ΜΕΛΙΑ στο δρόμο για το γαλάζιο σπίτι παρακολουθούν δυο αστυνομικούς να χτυπούν κάποιον και αναστατώνονται. Η ΜΕΛΙΑ χτυπάει το πόδι της και όταν φτάνουν στο σπίτι, ο ΝΙΚΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΕΝΑΣ) της φροντίζει την πληγή. Εκείνη φοβισμένη του ζητάει να τους συνοδέψει στο χωριό. Έχει βραδιάσει και η Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΧΑ) αναζητά τα κορίτσια. Όταν φτάνουν ο ΝΩΛΗΣ και η ΜΕΛΙΑ, η ΑΡΕΤΗ αραδιάζει ένα σωρό ψέματα στη Θεία και στον Παππού για να καλύψει τους φίλους της. Η ΜΕΛΙΑ ψήνεται στον πυρετό και βλέπει εφιάλτες με τους αστυνομικούς να χτυπούν το ΝΙΚΟ. Την επομένη μέρα και ενώ όλοι φροντίζουν τη χτυπημένη ΜΕΛΙΑ φτάνουν στο σπίτι αστυνομικοί και κάνουν έρευνα. Ο Αστυνόμος, ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ) αποκαλύπτει στην ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ (ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ) ότι θα παρακολουθήσουν τα παιδιά να δουν, που πηγαίνουν κάθε μέρα με το καλάθι τους. Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ σε συνεννόηση με τον Κυρ ΑΝΤΩΝΗ σχεδιάζουν τη φυγή του ΝΙΚΟΥ, ενώ τα παιδιά αλλάζουν διαδρομή και πηγαίνουν στο κάστρο για να παραπλανήσουν τους αστυνομικούς. 

Επεισόδιο 6
Στο έκτο επεισόδιο η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ), η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ), η ΑΡΤΕΜΗ (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ) και ο ΝΩΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΛΗΣ) πηγαίνουν στο κάστρο για να παραπλανήσουν τους αστυνομικούς και να τους απομακρύνουν από το Ριμαγμένο χωριό. Μετά από λίγο τα παιδιά βλέπουν την «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ», τη βάρκα του Κυρ ΑΝΤΩΝΗ με άσπρα πανιά, σημάδι ότι όλα πήγαν καλά με τη διαφυγή του ΝΙΚΟΥ. Ο ΝΩΛΗΣ, στην παραλία, αποκαλύπτει στη ΜΕΛΙΑ το μυστικό του, ότι «αφού ο ΝΙΚΟΣ είναι επαναστάτης κι εγώ όταν θα μεγαλώσω θα γίνω επαναστάτης». Ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) ανακοινώνει στη ΜΕΛΙΑ και στη ΜΥΡΤΩ ότι θα πάνε σχολείο, στον ΝΩΛΗ ότι θα του κάνει μαθήματα και στην ΑΡΤΕΜΗ ότι η Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ θα της κάνει μαθήματα ραπτικής. Τα κορίτσια επιστρέφουν στη Χώρα του νησιού με το τέλος του καλοκαιριού. Η Μητέρα (ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΑ) και ο Παππούς συνοδεύουν τα κορίτσια στο σχολείο, όπου περνούν από τον έλεγχο του ΚΑΡΑΝΑΣΗ (ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ) για να τις κατατάξει σε τμήμα του σχολείου του. Στο σπίτι τα μέλη της οικογένειας διαφωνούν με την πρόταση του ΚΑΡΑΝΑΣΗ να γίνει η ΜΥΡΤΩ μέλος της νεολαίας, που θα δημιουργήσει ο Δικτάτορας ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ. Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ (ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ) ανοίγει τη βιτρίνα και αφήνει τα κορίτσια να αγγίξουν το Καπλάνι. Βρίσκουν στο στόμα του ένα μήνυμα και ρωτούν επίμονα τη ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ γι’αυτό. Πρώτη μέρα στο σχολείο και η ΜΕΛΙΑ κάθεται στο θρανίο με τον ΑΛΕΞΗ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ), ενώ εμφανίζεται ο «μεγάλος μπελάς», η ΠΙΠΙΤΣΑ (ΣΑΤΕΝΙΚ ΜΟΣΚΑΝ).
Επεισόδιο 7
Στο έβδομο επεισόδιο η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ) πηγαίνει με την ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) στο ψιλικατζίδικο της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ (ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ) για να αγοράσει αστέρια για τη στολή της Φαλαγγίτισσας, αλλά ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) και ο Πατέρας (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ) της το απαγορεύουν, τουλάχιστον μέχρι να γίνει υποχρεωτικό. Στην τάξη της ΜΕΛΙΑΣ, ο ΚΑΡΑΝΑΣΗΣ (ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ) επιπλήττει τη δασκάλα, την ΕΙΡΗΝΗ (ΚΑΙΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ) επειδή έβαλε την ΠΙΠΙΤΣΑ (ΣΑΤΕΝΙΚ ΜΟΣΚΑΝ), γόνο πλούσιας οικογένειας, να καθήσει με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ (ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΟΥΒΑΡΑ), κόρη της παραδουλεύτρας του. Στο σπίτι των κοριτσιών φτάνουν ο ΝΩΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΛΗΣ) και η ΑΡΤΕΜΗ (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ) από το ΛΑΜΑΓΑΡΙ. Τα κορίτσια δείχνουν στην ΑΡΤΕΜΗ το Καπλάνι, ενώ ο ΝΩΛΗΣ μιλάει για τους εξόριστους κομμουνιστές, που κατοικούν στην αποθήκη τους. Η ΜΕΛΙΑ επισκέπτεται τον ΑΛΕΞΗ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ) στο σπίτι του και γνωρίζει την Μητέρα (ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ) και τον Πατέρα (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ) του. Ενθουσιάζεται που γνωρίζει από κοντά ένα συγγραφέα, τον πατέρα του ΑΛΕΞΗ, καθώς το όνειρό της είναι να γίνει και κείνη συγγραφέας. Στο σπίτι η ΜΥΡΤΩ μαθαίνει τον ύμνο της 4ης Αυγούστου και εκφράζει τη λύπη της, που δε θα γίνει τελικά Φαλαγγίτισσα. Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ (ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ) δείχνει στη ΜΕΛΙΑ το Καπλάνι, στο οποίο βρίσκει ένα σημείωμα. Η ΜΕΛΙΑ, μόνη της, πηγαίνει στο μαγαζί της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ και εκεί συναντά τον ΝΙΚΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΕΝΑΣ), που κρύβεται, καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποδράσει από το νησί. Ο ΝΙΚΟΣ ζητάει από την ΜΕΛΙΑ να μεταφέρει με τη βοήθεια του ΝΩΛΗ ένα κουτί στους εξόριστους στο ΛΑΜΑΓΑΡΙ. 
Επεισόδιο 8
Στο όγδοο επεισόδιο ο Διευθυντής της Τράπεζας κάνει παρατήρηση στο Πατέρα (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ) των κοριτσιών για την άρνησή του να γίνει Φαλαγγίτισσα η ΜΥΡΤΩ. Ο Πατέρας, γυρνώντας στο σπίτι, συζητά το πρόβλημα, που προκλήθηκε στη δουλειά του και ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) αρνείται να γίνει το παιδί τους από τις πρώτες Φαλαγγίτισσες. Η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ) πανηγυρίζει με την απόφαση του Πατέρα της. Ο ΝΩΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΛΗΣ) μεταφέρει μέσα στη βροχή το μήνυμα των εξόριστων και το δίνει κρυφά στη ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ). Η ΜΕΛΙΑ, το επόμενο πρωί, πηγαίνει στο ψιλικατζίδικο της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ (ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ) για να δώσει το μήνυμα στον ΝΙΚΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΕΝΑΣ) και τρομάζει από τη μεταμφίεσή του. Ο ΚΑΡΑΝΑΣΗΣ (ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ) συγκεντρώνει τους μαθητές στην αυλή του σχολείου και τους οδηγεί στην πλατεία της Χώρας για να παρακολουθήσουν, όπως εκείνος είπε «ένα μεγάλο μάθημα». Η ΜΕΛΙΑ, ο ΑΛΕΞΗΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ) και πολλοί κάτοικοι παρακολουθούν ανέκφραστοι το κάψιμο των βιβλίων. Όταν όμως η ΜΕΛΙΑ βλέπει ένα βιβλίο του Παππού της το πιάνει και ο ΚΑΡΑΝΑΣΗΣ την κοιτάει με αυστηρότητα. Σε αυτή την άσχημη συνθήκη για το νησί, γνωρίζονται ο Παππούς της ΜΕΛΙΑΣ και ο Πατέρας του ΑΛΕΞΗ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ). Όταν επιστρέφουν στο σπίτι ο Παππούς ζητάει από τη ΜΕΛΙΑ να μείνουν για πάντα άδειες οι θέσεις των βιβλίων, που κάηκαν. Τα κορίτσια ξαπλώνουν και το συνθηματικό τους αυτή τη φορά διαφέρει, καθώς η ΜΥΡΤΩ λέει ΛΥ-ΠΟ γιατί έχασε το κάψιμο των βιβλίων, ενώ η ΜΕΛΙΑ ΛΥ-ΠΟ γιατί είδε το κάψιμο των βιβλίων. Οι δυο αδερφές τσακώνονται, πάνω στον καβγά η ΜΥΡΤΩ στραβώνει το λαιμό της και αναγκάζεται να πάει σε αυτή την κατάσταση στη γιορτή του σχολείου. 

Επεισόδιο 9
Η Μητέρα (ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΑ) και η Θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΧΑ) συνοδεύουν τα κορίτσια στη γιορτή του σχολείου. Η ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ) γελοιοποιείται μπροστά στα μάτια των συμμαθητών της, προσπαθώντας με τον στραμπουληγμένο λαίμό της να ποδοπατήσει και να σκίσει την κόκκινη σημαία. Οι μαθητές φωνάζουν και γελάνε, ο ΚΑΡΑΝΑΣΗΣ (ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ) έχει χάσει τον έλεγχο και η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) ντρέπεται για την αδερφή της. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι, η Μητέρα κλαίει και διαμαρτύρεται για την υποχρεωτική συμμετοχή του παιδιού της στη Φάλαγγα και ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) την υπερασπίζεται. Η ΜΥΡΤΩ αποκαλύπτει στη ΜΕΛΙΑ ότι έχει πει στον αρχηγό της Φάλαγγας της για το ΝΙΚΟ και τα μηνύματα, που τους άφηνε στο Καπλάνι. Οι δυο αδερφές τσακώνονται και όλη η οικογένεια αναστατώνεται όταν αντιλαμβάνεται ότι η ΜΥΡΤΩ κατασκοπεύει το σπίτι της. Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ (ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, τρομοκρατημένη, βρίσκει μια πρόφαση και φεύγει. Το επόμενο πρωινό, η αστυνομία κάνει έρευνα στο σπίτι των κοριτσιών και «σκοτώνουν» το καπλάνι, ψάχνοντας για τα μηνύματα του ΝΙΚΟΥ. Η ΜΕΛΙΑ πηγαίνει στο σπίτι του συμμαθητή της ΑΛΕΞΗ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ), ο οποίος απουσίαζει μέρες από το σχολείο. Ο ΑΛΕΞΗΣ λέει στη ΜΕΛΙΑ ότι συνέλαβαν τον πατέρα του και εκείνη φεύγει τρέχοντας από το σπίτι του με τη σκέψη ότι δε θα γίνει ποτέ συγγραφέας. Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ενημερώνει τη Μητέρα και τον Παππού ότι η αστυνομία ψάχνει όλη τη Χώρα για να βρει τον ΝΙΚΟ. Ο ΚΑΡΑΝΑΣΗΣ διώχνει από την τάξη τον ΑΛΕΞΗ, αποκαλώντας τον πατέρα του «προδότη». Η ΜΕΛΙΑ περνάει άλλο ένα βαρετό απόγευμα Κυριακής στο σπίτι, αυτή τη φορά όμως μόνη της, καθώς η ΜΥΡΤΩ είναι με τους Φαλαγγίτες. Η ΜΕΛΙΑ και η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ανησυχούν, γιατί έχει βραδιάσει και η ΜΥΡΤΩ δεν έχει επιστρέψει στο σπίτι.

Επεισόδιο 10
Ο Παππούς (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) αναζητά τη ΜΥΡΤΩ σε όλη τη Χώρα, αλλά δεν την βρίσκει πουθενά και γυρίζει στο σπίτι. Η ΜΕΛΙΑ (ΝΙΟΒΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) βρίσκει στο δωμάτιο τους την ΜΥΡΤΩ (ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ) να κλαίει. Όλοι στο σπίτι μένουν άγρυπνοι, αλλά η ΜΥΡΤΩ δεν μιλάει σε κανένα. Το επόμενο πρωί ο ΚΑΡΑΝΑΣΗΣ (ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ) ανακρίνει τους Φαλαγγίτες, εκείνοι όμως υποστηρίζουν ότι δεν έφυγαν καθόλου από το σχολείο. Ο Παππούς φεύγει εξαγριωμένος από το σχολείο. Ο Γιατρός (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) ενημερώνει την οικογένεια για την ψυχική κατάσταση της ΜΥΡΤΩΣ. Η ΜΕΛΙΑ ξυπνάει και βρίσκει στο προσκέφαλο της ΜΥΡΤΩΣ τον ΝΙΚΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΕΝΑΣ), ο οποίος της διηγείται τον «άθλο» της αδερφής της. Το επόμενο πρωινό, η ΜΥΡΤΩ σηκώνεται από το κρεβάτι και ανακοινώνει ότι δεν θα ξαναπάει σχολείο. Ο Παππούς την καθησυχάζει. Η ΜΕΛΙΑ πηγαίνει στο ψιλικατζίδικο της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ (ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ) για να αγοράσει ένα ρολόι για την ΑΡΤΕΜΗ και η ΑΓΓΕΛΙΚΗ της δίνει το καναρίνι, δώρο από τον ΝΙΚΟ. Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ κρεμάει το καναρίνι και δίνει στα κορίτσια μήνυμα από το ΝΙΚΟ. Ο Παππούς με τη ΜΥΡΤΩ, τη ΜΕΛΙΑ και τον ΑΛΕΞΗ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ) πηγαίνουν στο ΛΑΜΑΓΑΡΙ. Όταν βρίσκονται όλα τα παιδιά μαζί, η ΜΥΡΤΩ πετάει στη θάλασσα τα αστέρια της Φάλαγγας και μαζί με τη ΜΕΛΙΑ μεταφέρουν το μήνυμα του ΝΙΚΟΥ, ότι ταξιδεύει με το καπλάνι για την ΙΣΠΑΝΙΑ, για να πολεμήσει για τη δημοκρατία. Τότε ο ΝΩΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΛΗΣ) ξεκινάει και τραγουδάει το τραγούδι, που τους έμαθε ο ΝΙΚΟΣ για τον Ισπανικο Εμφύλιο, το ΑΪ ΚΑΡΜΕΛΑ. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΣΤΟΣ) ρωτάει που βρίσκεται η ΙΣΠΑΝΙΑ και αρχίζει να φωνάζει «ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟ». Η ΜΕΛΙΑ, η ΜΥΡΤΩ, ο ΝΩΛΗΣ, η ΑΥΓΗ (ΕΛΙΑΝΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ) και ο ΑΛΕΞΗΣ τον ακολουθούν και όλοι μαζί καλούν τον αγαπημένο τους ΝΙΚΟ.